• kwaliteit
 • vakmanschap
 • ambacht VS eenvoud
 • gemak
 • doe-het-zelf

Montage handleiding, blinde montage

Voor een goede bevestiging dient u eerst de handleiding door te lezen en vervolgens de aanwijzingen stap voor stap op te volgen.

Het is raadzaam om de leuningen met 2 of bij lange leuningen, met een 3e persoon te monteren.

Wat u zelf nodig heeft:

 • Een steenboor/machine rond 12 mm
 • Schilders-tape (geel of paars papierplakband)
 • Potlood
 • Kleine waterpas (alleen bij gebruik van vierkante rozetten)
 • Kit-spuit houder

U kunt eventueel de trapleuning tijdens de montage in het plastic laten zitten, dit voorkomt beschadigingen aan de muur en leuning!

 1. Maak, met een plakbandje, een markering op de muur. Deze markeringen plakt u op ca. 900 mm hoog. (dit is ca. de bovenkant van de leuning) Houd uw rolmaat of liniaal loodrecht op de voorkant van de eerste trede. Dit herhaalt u ook bij de laatste trede en ook hier plakt u een markering. Leuningen langer dan 3 meter kunnen door hun eigen gewicht en het dunne materiaal wat krom zijn, dit is op te lossen door een rechte lijn met schilders tape op de muur te plakken (van de onderste markering naar de bovenste markering.)
 2. Draai de afteken schroefjes met de stompe kant in de leuning. Deze kunt u (door het plastic heen) zover in de leuning draaien, dat er nog ca 30 mm uit de leuning steekt. Druk nu de leuning tussen de markeringen met de puntjes tegen de muur. Nu kunt u met bv de palm van uw hand een klap op de leuning geven zodat het te boren gat afgetekend wordt. (Zie de montage video op onze webshop). Boor de gaten met een steenboor 12 mm ca. 60 mm diep en zorg ervoor dat u de gaten horizontaal en haaks in de muur boort. Tip: hou bij het boren gelijk de stofzuiger onder de boor.
 3. Bij leuningen met glooiing, kunt u de afteken hoekjes met gleuf met de meegeleverde m10 moeren vastzetten. Drukt de leuning tussen de markeringen voorzichtig tegen de muur en teken met een potlood de boorgaten af.
 4. Na het boren is het belangrijk dat u de gaten goed stofvrij maakt, dit kunt u doen d.m.v. het pompje en het borsteltje. Wissel deze handeling een paar keer om en om en wees ervan overtuigd dat de gaten stofvrij zijn.
  Tip: hou bij het schoonmaken van de gaten de stofzuiger erbij.
 5. Draai de stiftschroefjes uit de leuning en schroef alle leuninghouders met de korte zijde in de leuning. De leuninghouders zullen, vanzelfsprekend, niet allemaal haaks op de leuning staan.
  Geen probleem, u heeft 3 manieren om dit op te lossen:
  A. U kunt de leuninghouders onderling uitwisselen.
  B. U kunt de leuninghouders met enige kracht verder draaien.
  C. U kunt de leuninghouder iets terugdraaien.
  Het is helaas technisch gezien niet mogelijk om schroefdraad zo te snijden dat de leuninghouders vanzelf in de juiste richting staan (haaks op de leuning).
 6. U kunt nu de leuning(en) passen door ze in de geboorde gaten te drukken, kijk even van een afstand of alles mooi recht zit. Mocht de leuning door de grotere boorgaten niet meer recht of haaks op de muur zitten, dan kunt u dit simpel oplossen door tijdens het lijmen een stukje kartonnen koker (van de verpakking) van ca. 900 mm tussen de leuning en trede te klemmen.
 7. Haal nu alle leuningen uit de muur en controleer of de gaten en leuninghouders nog stofvrij zijn. Als u er rozetjes bij heeft besteld, kunt u ze nu om de leuninghouders schuiven (kijk goed of u ze niet verkeerd om heeft zitten)!
 8. Tip: plak de rozetjes even vast met een stukje tape zover mogelijk naar de leuning toe, zodat u straks alle ruimte en tijd heeft om de leuningen te verlijmen.
  P.s. wees ervan overtuigd dat de leuning(en) goed passen en alles gereed is voor de volgende (lijm) fase.
 9. Zorg dat u wat papier/doekjes en een kleine spatel of iets dergelijks bij de hand heeft liggen om zo de eventuele uitpuilende lijm op te vangen en weg te schrapen op het moment dat u de leuning voorzichtig in de muur drukt.
  Tip: spuit alleen lijm in de gaten t.b.v. één leuning.
 10. Wacht niet te lang met monteren, omdat het uitharding proces al in de meng tuit is begonnen, zodra u in de kitspuithouder heeft geknepen. De uithardingstijd is erg temperatuur afhankelijk, het lijmen moet dan ook binnen enkele minuten (ca.5 min.) gebeurd zijn.
  P.s. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de lijm gaat uitharden. Bij temperaturen boven de 20 graden is het raadzaam om de lijm en leuning-houders een uur in de koelkast te leggen, zodat u meer montage tijd heeft!Het lijmen:
 11. Schroef de afsluitdop van de lijmpatroon af en snij met een mesje de afsluitklip van het zakje af. Doe dit tussen de afsluit klip en de patroon in, zoals foto laat zien!
 12. Draai een meng tuitje op de lijmpatroon en knijp met behulp van een kit spuit net zo lang door totdat er lijm uit komt die gemengd is. Doe dit in een plastic zakje of op een papiertje en gooi dit direct weg. Let op: wees niet te zuinig met het uitknijpen van ongemengde lijm en overtuig u ervan dat de lijm een grijze kleur heeft en dus goed gemengd is!!!
 13. Spuit nu wat lijm achter in het gat en terwijl u in de kit spuit knijpt, trekt u langzaam de meng tuit uit het gat. Let op: spuit niet onnodig veel lijm in het gat, 1/2 keer knijpen is vaak al genoeg.
 14. Als u de gaten van de betreffende leuning heeft voorzien van lijm drukt u de leuning voorzichtig in de muur en stopt u (als het nodig is) om de overtollige lijm weg te halen met de spatel. Tip: maak elke keer de spatel schoon met een papiertje/doekje, om de lijm resten niet op de muur verder uit te smeren.
  Let op : druk de leuning niet te diep in de muur en hanteer de richtlijn van ca. 40 à 50 mm tussen de muur en de binnenkant van de leuning.
 15. Probeer het overtollige lijm zo weg te halen zodat de muur rond het gat weer netjes vlak is.
  P.s. lijm dat uit het gat puilt, kunt u ook later (als het hard is) met een schroevendraaier weg tikken.
 16. Let op: probeer om in één keer, dus zonder veel te bewegen de leuning(en) in de gaten (gevuld met lijm) te duwen, om zo geen of weinig lucht/ruimte in het lijm-gat te krijgen.
 17. Als de leuning op zijn plek is gemonteerd kunt u de beschermfolie van de rozetten afhalen en de rozetten tegen de wand aan drukken.
 18. Laat de lijm ca. één uur uitharden voor dat u de leuning belast!

Wij wensen u veel plezier en steun met de leuning.

Met vriendelijke groet,